Hasar görmüş malın ya da aracın hasar gören ve görmeyen bölümlerinin sigortalı kişinin onayı alınarak satılması uygulamasına sovtaj denir. Bu işlem gerçekleşmeden önce ilk olarak sovtajın bedelini ölçüyoruz. Bu bedel ya da gelir ise hasara uğrayan malın satılması sonucu ele kalan meblağdır. Bir kaza sonucu araç perte çıktıysa bunu ilk olarak ekspertiz raporu ile kanıtlıyoruz. Daha sonra sigorta yaptıran araç sahibine araç bedeli ödeniyor. Fakat ödenen bedel ile aracın hasarlı ya da hasarsız tüm parçaları artık sigorta şirketine ait olur. Sigortalı kişi pert aracının hala çalışmakta olan parçaları sigorta şirketine bırakmazsa bu durumda eksperler gerekli çalışmaları yapar. Aynı zamanda bizler de parçalar için bir fiyat belirleriz. Bu bedel ise sigortalıya ödenecek olan tazminat tutarından düşer.
Sovtaj Hizmeti Ne Anlama Geliyor?
Sovtajı tam olarak anlatmak için bir örnek verebiliriz. Örneğin kaskolu aracınız bir kaza yaptı ve raporlar sonucu aracınızın pert olduğu ortaya çıktı. Rayiç bedeli 100.000 TL olan aracın hurdası 15.000 TL ve aynı zamanda sigortalı kişi hurdayı almak istiyor. Bu tür durumlarda sigorta şirketleri aracın bir kısmını alır ve kazançlı olmayacağı için tazminattan aracın sovtaj bedelini düşme işlemi yapar. Bunun sonucunda sigorta firmasının sigortalı kişiye ödeyeceği tazminat 100.000 TL tutarında değil, bu bedeli düşürülerek 75.000 TL gibi bir fiyat olur. Peki bu fiyat nasıl belirlenmektedir?
Sovtaj Bedeli Nasıl Belirlenir?
Olası bir kaza sonucunda aracın tüm hakları sigorta şirketindeyse sovtaj miktarını merak ediyor olabilirsiniz. Bu hesaplamalar sadece sigorta uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu bedelin belirlenmesi sigorta şirketlerinin anlaşma içerisinde olduğu eksperler tarafından gerçekleştirilir. Ekspertiz raporlarında yazılan bedeli; eğer sigorta sahibi aracın haklarını şirkete bırakmadıysa şirket sigortalı kişiye ödeyeceği tazminat bedelinden bu miktarı düşer. Kaza sonucu kaskodan araç rayiç bedelini istediyseniz, aracınızdan artı bir bedel talep edemezsiniz. Bu tür durumlarda sovtajın bedeli sigorta şirketine ödenir.
Sovtaj Neden Uygulanır?
Bu prosedürün önemli faydalarının olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak bu sayede araçları geri dönüşüme kazandırıyoruz. Diğer bir faydası ise sigorta şirketlerinin bu sayede elde ettiği kazanç ödedikleri hasarın belirli bir bölümün karşılanmasına yardımcı olur. Bu da ülke ekonomisi açısından önemli bir durumdur. Bunun dışında sigorta şirketleri olası bir kaza durumunda sizler için tüm prosedürleri incelemektedir. Böylece herhangi bir koşulda bu tür yorucu işlerle siz uğramak zorunda kalmazsınız. Ortaya çıkan sonuçları sigorta şirketleri sizlere iletir ve karar alma aşamasını sizlere bırakır. Sizler de sovtaj hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir. Hizmetlerimiz hakkında fiyat bilgisi almak için bizleri arayabilirsiniz.
Sovtaj Süreci Nasıl İşler?
Kaza sonucu bedel belirlenmeden önce kaza yapan aracın pert hali ekonomik mi buna karar veriyoruz. Pert hali ekonomik ise malın satışını yapabiliriz. Bunun için önce sigortalıdan yani sizlerden onay alıyoruz. Daha sonra ise piyasa değerleri araştırıp uygun fiyat biçiyoruz. Bu süreç boyunca aracınızın hurda halini geri almak isterseniz sovtaj bedelini ödenmesi gereken bedelden düşürüyoruz. Yani size bu süreç sonrası bir ödeme yapılmaktadır. Eğer aracınızın pert halinin satışı istenirse tüm haklar sigorta şirketine devredilir. Devretme işleminden sonra ise şirket aracınızın satma işlemlerini gerçekleştirir. Bu süreç sonucunda sigorta elde ettiği kazanç ise size ödemesi gereken tazminatı ödemiş olur. Sovtaj bedeli her iki koşulda da sigorta yaptıranın kararı sonucuna göre şekil alır.